Rum je izdelan iz fermentiranega soka sladkornega trsa, trsnega sirupa ali melase, ki se destilira, da postane alkohol približno 80-odstotni ali več.
Rum je razmeroma nov, kolonisti so ga prvič naredili na Karibih v 1600-ih. Legenda pravi, da je bilo odkrito, ko je suženj z Barbada potapljal žlico v pladenj z ostanki melase, ki je tedne preživel na vročem soncu. Sužnji so uživali v zvarju, ki ga je povzročalo brenčanje, lastniki zemljišč pa so nato začeli uporabljati naprednejše destilacijske metode za izvoz - uspešno prizadevanje, ki je trajalo več sto let.
Ustvarjanje ruma iz sladkornega trsa je dokaj preprost postopek: stebla sladkornega trsa nabirajo, ko je raven saharoze v njih dovolj visoka, nato pa pritisnejo, da dobijo sok. Če pripravljate rum na osnovi trsnega soka, bi ga takoj destilirali.
Če pa pripravljamo rum na osnovi melase - kar je večina rumov na trgu - sok skuhamo in sladkor prenesemo v rezervoarje ali lonce, kjer kristalizira in postane melasa. Za izdelavo ene galone 110-nepropustnega ruma potrebujete več kot 11 ton melase! Nato se ustvari drozga za vrenje z dodajanjem različnih količin in vrst kvasa, destilirane vode in hranil. Ta mešanica fermentira do tri tedne.
Med fermentacijo se kvas meša z melaso in ustvarja spojine, imenovane estri. Ti estri dodajajo okuse. Dlje kot je fermentacija, večje je število estrov, ki povečajo kislost in arome ruma.
Rum se nato običajno destilira dvakrat v bakrenih loncih ali v stolpnih mizah ali v kombin
Ne glede na to, kje je narejen rum, boste na steklenicah ruma našli univerzalni besednjak:
Rum lahko pridelujete kjer koli na svetu, vendar boste našli nekaj običajnih izvorov na Karibih ali okoli njih